×

Greška

Webmaster je zabranio pristup ovom sajtu


     Istraživanje ponašanja društvenih zajednica insekata kao što su pčele i mravi dovelo je naučnike do razvoja velikog broja algoritama koji se danas koriste u rješavanju problema komunikacijskih mreža i u robotici. Izučavanje modela ponašanja zajednica mrava su doveli do razvoja kvalitetnijih sistema vještačke inteligencije dok su algoritmi dobijeni na osnovu posmatranja pčela svoju primjenu našli prevashodno u oblasti inženjerskih problema optimizacije rješenja.

      Nikolai Nikolaevič Andreev je kreirao kompjuterski bazirane animacije koje objašnjavaju matematičke ideje, formule, teoreme i grafove.

Projekat nazvan „Matematičke studije“, uključuje, između ostalog, interaktivni dokaz Pitagorine teoreme, zašto se tramvaj bez točkova može kotrljati, kako probušiti četvrtastu rupu itd.

 
    

   Matematičar Kokichi Sugihara, sa Meiji instituta za napredne studije matematičkih znanosti, je takođe i iluzionist koji je osvojio prvu nagradu za ,,Najbolju iluziju godine'', takmičenje koje organizuje Društvo vizualnih nauka koje je nedavno u Naple-u (Florida) obilježilo svoju godišnjicu. U konkurenciji od 84 rada ovo je bio najbolji (video nije kompjuterska animacija već stvarna scena)."Optičke iluzije su veoma zabavne ali istovremeno i veoma važne premda obmanjuju vizualni sistem što nam omogućava da uvidimo način funkcionisanja regularnog sistema", rekao je Peter Tse, jedan od takmičara.

    Lewis Carroll je pseudonim. Čovjek koji je autor klasika "Alisa u zemlji čudesa" je bio matematičar sa oksfordskog koledža Christ Church i zvao se Charles Dogson. U jednom od svojih zadnjih članaka za New Scientist  Melanie Bayley, koja na Oxford-u priprema svoju doktorsku disertaciju iz filozofije, je istraživala način na koji Dogson koristi neke od likova ovog popularnog književnog djela kao sredstvo kritike  novih matematičkih tokova 19. vijeka.

Za matematičare 19. vijek je bio veoma turbulentan period, period koji je donio dosta novih i kontraverznih koncepata (kao što su, npr., imaginarni brojevi), prihvaćenih od tadašnje matematičke zajednice. Naizgled besmisleni ovi novi koncepti su ohrabrili matematičare tog doba da istražuju nove ideje. Bayley ističe kako je : „ Veliki broj matematičara bio spreman prihvatiti nove koncepte sve dok koriste operacije u konzistentnom okruženju“.

   Prema istraživanju dr. Chau Tran-a i Larry Silverberg-a sa Univerziteta Sjeverna Karolina precizniji šut pri izvođenju slobodnih bacanja je matematičko pitanje.

Upotrebom trodimenzionalne kompjuterske simulacije  kojom su simulirali oko stotinu hiljada putanja košarkaške lopte, dvojica istraživača su odredila karakteristike idealnih slobodnih bacanja. Pri istraživanju pretpostavili su da je igrač koji izvodi slobodna bacanja muškarac, visok 198 cm i da je u trenutku izbačaja lopta na visini od 213 cm.