U Cannes-u (13 - 24 maj 2009.) prikazan film o matematičarki Hipatiji

 

     "Demokritova teorija atoma i Aristarkusov heliocentrični model Univerzuma nisu teme za koje se može reći da često uveseljavaju publiku filmskog festivala u Cannes-u", nedavno je za Guardian izjavila Charlotte Higgins. To je ipak učinio najnoviji film o Hipatiji iz Aleksandrije.

 

 

     Film je američko-španske produkcije i nosi naslov Agora, režiser je Alejandro Amenabar. Radnja filma nas vodi u četvrti vijek, dok su Rimljani vladali Egiptom, kad se rob Davus (glumi ga Max Minghella) zaljubljuje u svoju vlasnicu, matematičarku i astronoma, zvala se Hipatija (glumi je Rachel Weisz).

 

     Za Hipatiju, neoplatonistu o kojoj je tokom svih ovih vijekova izgubljeno dosta važnih podataka, je vezana činjenica da je uređivala radove Apolonijusa i Diofanta o geometriji i aritmetici. Njen otac Teon je bio posljednji presjednik Mouseion-a koji je bio centar aleksandrijskog visokog obrazovanja pod čijim je okriljem bila čuvena Aleksandrijska biblioteka.

 

     Živeći u teškom vremenu Hipatija je, na kraju, i ubijena od strane razularene mase. "Od trenutka kad smo počeli raditi na filmu prepoznali smo dosta sličnosti sa sadašnjošću i shvatili da bi film mogli snimiti i u sadašnjem vremenu", rekao je režiser.

 

     Hipatija je najvjerovatnije imala oko 60 godina kad je ubijena, u ovom smislu je scenarista adaptirao radnju filma budući da je glumi mlađa osoba.

 

 

Izvor: Guardian, 17 maj 2009. ; Agora

Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.