Matematičar po danu kuhar po noći

 

"Profesionalni kuhar koji istovremeno radi i kao profesor matematike, priznat ćete, nije nešto uobičajeno ali u DeLand-ovom "Cress" restoranu to je dio stvarnosti." Ovo su uvodne riječi novinara sedmičnog magazina "Orlando" i odnose se na "čarobnjaka za aritmetiku i kulinarstvo" Harija Pulapaku.

"Tokom dana radim u timu na odsjeku za matematiku i kompjutere Stetson univerziteta", potvrdio nam je Pulapaka. On je aktivni član američkog udruženja matematičara, a omiljene oblasti su mu diskretnu matematika i kombinatorika (posebno teorija grafova), teorija brojeva i rješavanje problema iz raznih disciplina.

 

 

 

Pulapaka je rođen i odrastao u Mumbaiju (Bombaj) u Indiji. U SAD se doselio prije dvadeset godina gdje je doktorirao matematiku na Florida univerzitetu 1995. godine. Prije par godina je završio školu kulinarstva u Orlandu što je bio važan korak ka ispunjenju njegovog živtnog sna da bude profesionalni kuhar.

"Želim da istražim upotrebu neobičnih začina koji se u obilju danas mogu naći u trgovinama. Mislim da stalnim "odmjeravanjem" stepena začinjenosti istinski otvaramo nova područja za ljubitelje hrane koji istu spremaju kući i stalno eksperimentišu sa novim okusima", rekao je Pulapaka. Pulapaka i njegova supruga Jennifer su prošle godine kupili zemljište i u Augustu otvorili "Cress" restoran.

"Matematičkim rječnikom kazano zauzetost stolova je u funkciji posjećenosti Azijskog restorana. Frekvencija posjeta (V) je inverzno proporcionalna broju posjetilaca u sobi za ručavanje, ili V = 1/P", napisao je novinar sedmičnika. Nažalost, novinar je pri opisu odnosa načinio "malu" greškicu budući da je koristio znak jednakosti umjesto znaka proporcionalnosti.

"Gastronomskim rječnikom kazano", zaključili su u sedmičniku, "ukusna večera u kombinaciji sa matematikom je bila izuzetno prijatno iskustvo."


Izvor: Orlando Weekly, 22. Januar 2009.

 

Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.