Matematičar je najbolje rangirana profesija u Americi

Prema istraživanju koje je obavila organizacija CareerCast.com matematičari imaju najkvalitetnije uslove života.

Matematička zanimanja su rangirana na samom vrhu ljestvice od 200 profesija s obzirom da matematičari veoma rijetko obavljaju terenske poslove i nemaju doticaja sa otrovnim isparenjima i bukom za razliku od, recimo, operatora na deponijama za reciklažu, slikara i zidara. Dalje, ne podižu težak teret, ne pužu po zemlji ne savijaju se kao vatrogasci, mehaničari i vodoinstalateri.

 

Studija je pored radnog okruženja, samog vanjskog izgleda zaposlenika, fizičkih zahtjeva i nivoa stresa takođe uzela u obzir i platu koja je procijenjena na osnovu proračuna srednje vrijednosti dohotka i potencijalnog rasta. Godišnji prihod jednog "prosječnog" matematičara iznosi oko 94 000 američkih dolara.

"Matematika je više od jednog dosadnog predmeta kojeg svi moraju slušati u školi. Rješavanje raznih problema iziskuje dosta razmišljanja." izjavila je Jennifer Courter, 38-godišnja matematičarka zaposlena u jednoj software-skoj kompaniji u San Francisco-u, ona zarađuje više od "prosječnog" matematičara.

Odmah iza matematičara na ljestvici najatraktivnijih zanimanja su osiguravatelji, statističari, biolozi, software-ski i inženjeri kompjuterskih sistema. Na drugoj strani najmanje atraktivnih poslova su stočari i taksi vozači koji godišne zarade do 32 000 američkih dolara.

Istraživanje je sproveo Les Krantz, autor knjige "Almanah profesija", i bazirano je na podacima američkog biroa za zapošljavanje i studijama privrednih udruženja.

 

 

Izvor: Wall Street Journal, 6.Januar 2009 ; CareerCast.com, 4.Januar 2009g.

Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.