Najutjecajniji film svih vremena je Čarobnjak iz Oza

Objavljeno: 21 Decembar 2018Klikova: 4254

Film Čarobnjak iz Oza je najutjecajniji film svih vremena navodi studija objavljena u časopisu Applied Network Science. Slijede Ratovi zvijezda i Psiho.

Istraživači sa Univerziteta u Torinu u Italiji su proračunali utjecaj 47000 filmova koji su navedeni na IMDB-u. Ocjena se zasniva na tome koliko su svaki film referisali kasnije filmovi. Autori su otkrili da je top 20 najutjecajnijih filmova napravljeno prije 1980 i to uglavnom u SAD-u.

Dr. Livio Bioglio, vodeći autor je izjavio: „Predlažemo alternativnu metodu box office-u koji koriste faktore za kvalitet filma, kao što su oglašavanje i distribucija, kao i pregledi, koji su na kraju ipak subjektivni za analizu uspjeha filma. Razvili smo algoritam koji koristi reference među filmovima kao mjerilo za uspjeh, a koji se takođe može koristiti za procjenu karijere režisera, glumaca i glumica, uzimajući u obzir njihovo učešće u najboljim filmovima.“

 

 

 

Primjenjujući algoritam na režisere petorica iz Čarobnjaka iz Oza su u osam prvih, zajedno sa Alfred Hitchcock, Steven Spielberg i Stanley Kubrick. Čak i kad se koristi drugi pristup da bi se uklonio faktor pristrasnosti starijih filmova-koji su, kako su proizvedeni ranije, potencijalno utjecali na veći broj slijedećih filmova- Alfred Hitchcock, Steven Spielberg i Brian De Palma zauzimaju sami vrh.

Kad se primijeni na glumce, algoritam je uvrstio Samuel L. Jackson, Clint Eastwood i Tom Cruise na prva tri mjesta. Autori su primijetili pristrasnost prema muškim akterima; jedina žena u prvih deset je Lois Maxwell, koja je igrala Miss Moneypenny u prvim filmovima o James Bond.

Dr. Bioglio je takođe naveo: „Rezultati vrhunskih glumica imaju tendenciju da budu niži u poređenju sa muškim kolegama. Jedini izuzeci bili su muzički filmovi, gdje rezultati pokazuju umjerenu rodnu ravnopravnost kao i filmovi proizvedeni u Švedskoj, gdje su glumice rangirane bolje u odnosu na glumce.“ Također je naveo da ideja korištenja mrežne analize za rangiranje filmova nije sasvim nova, ali po njihovom saznanju ovo je prva studija koja koristi ove tehnike kako bi takođe rangirala ličnosti uključene u filmsku produkciju.

Za izračunavanje rezultata uticaja 47000 filmova istraženih u ovoj studiji, autori su tretirali filmove kao čvorove u mreži i izmjerili broj povezivanja koje svaki film ima na druge filmove i koliko su kasniji utjecajni filmovi povezani sa njim.

Međutim oni upozoravaju da se rezultati mogu primijeniti samo na zapadnu kinematografiju, jer su podaci na IMDB-u snažno pristrasni prema filmovima proizvodenim u zapadnim zemljama.

 

Slične naučne metode su već široko primjenjene na mjerenje utjecaja rada u drugim oblastima, kao što su naučne publikacije dok autori ove studije sugerišu da se njihov metod može koristiti za istraživanje u umjetnosti i istoriji filma.

IZVOR

Share this post
FaceBook  Twitter