IMO 2012

Objavljeno: 03 Avgust 2012Klikova: 6841

     Međunarodna matematička olimpijada (IMO) je najvažnije i najuglednije matematičko takmičenje za učenike srednjih škola. Prva IMO je održana u Rumunjskoj 1959. godine na kojem je sudjelovalo sedam država iz Istočne Evrope: Bugarska, Čehoslovačka, Istočna Njemačka, Mađarska, Poljska, Rumunija i Sovjetski Savez. Od tada broj država se stalno povečavao, jer su na IMO počele da učestvuju države ne samo iz istočne i zapadne Evrope nego i širom svijeta, tako da ih je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća bilo preko 80. S izuzetkom 1980. godine, kada nije održana IMO, već je umjesto nje, za europske države, održano lokalno matematičko takmičenje, ovo takmičenje se održava svake godine. Danas se domaćini prijavljuju nekoliko godina unaprijed, stoga će slijedeće godine  54-ta IMO biti održana u Kolumbiji, a 55-ta 2014. godine će se održati u Južnoj Africi.


Svaka zemlja šalje do šest takmičara koji se takmiče pojedinačno (bez pomoći ili saradnje). Osim toga, zemlja šalje i vođu ekipe, koji učestvuje u izboru zadataka, te je izdvojen od ostatka ekipe, i zamjenika vođe, koji pazi na takmičare.

Svaka država osim domaćina može predlagati zadatke za takmičenja. Između 100-150 prijedloga, specijalna komisije koju formira domaćin odabira 25-30 zadataka za takmičenje, koji su grupisani u četiri područja: algebra, geometrija, kombinatorika i teorija brojeva. Neposredno pred rješavanje, međunarodni žiri bira šest zadataka, po tri za prvi i po tri za drugi dan. Nakon rješavanja i pregleda svih rješenih zadataka odlučuje se o nagradama koje će biti dodjeljene najuspješnijim takmičarima. Pri tome se vodi računa da ukupan broj nagrađenih na bude veći od polovine ukupnog broja sudionika, tako da do 1/12 od broja takmičara dobija zlatnu medalju, do ¼ ukupno zlatnu i srebrnu, i do ½ ukupno zlatnu, srebrnu i bronzanu. Oni takmičari koji ne dobiju medalju, a bar jedan zadatak riješe potpuno tačno, dobijaju pohvalu. Ovakav sistem određivanja nagrada prilično dobro funcioniše. S jedne strane obezbjeđuje precizan kriterij raspodjele zasluženih nagrada za svaki nivo uspješnosti, tako dajući svakom takmičaru nekakav cilj kome teži. S druge strane, takođe obezbjeđuje, u priličnoj mjeri, i nezavisnost darežljivosti u priznanjima od težine zadataka.
 
Ekipa Bosne i Hercegovine zabilježila je izuzetan rezultat na ovogodišnjoj 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u argentijskom gradu Mar del Plata.

U konkurenciji 548 takmičara iz 100 zemalja svijeta Harun Hindija (IV razred Turskog-bosanskog koledža Sarajevo) je osvojio srebrnu medalju, Ratko Darda (IV razred Gimnazije „Sveti Sava“ iz Prijedora)  i Vladimir Ivković (III razred SŠC „Aleksa Šantić“ iz Nevesinja)  bronzane medalje, a Sead Delalić (IV razred Druge gimnazije Sarajeva)  i Marko Rajkovic ( II razred SŠC „Aleksa Šantić“ iz Nevesinja) dobili su počasne pohvale, a u ekipnom poretku Bosna i Hercegovina je zabilježila napredak u odnosu na prethodne godine zahvaljujući dobrim rezultatima takmičara. Predstavnici bosanskohercegovačkog matematičkog tima istakli su da je u ukupnom plasmanu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Bosna i Hercegovina na 45. mjestu.  Ekipu Bosne i Hercegovine su vodili viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo Vladimir Vladiči i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Zenan Šabanac.
 
Share this post
FaceBook  Twitter