Je li matematičar osmislio prvi kompjuter ?

Objavljeno: 14 Novembar 2011Klikova: 6921

   Istraživači londonskog Muzeja nauke će pokušati napraviti Babbage-ovu ,,analitičku mašinu". Radi se o mehaničkom kompjuteru opšte namjene veličine jedne prostorije koji je dizajnirao, ali nikad i napravio, Charles Babbage 1830-te godine.

Projekat vode programer John Graham-Cumming i Doron Swade nekadašnji kustos muzeja. Očekuje se da će projekat potpune konstrukcije ,,analitičke mašine“ trajati oko deset godina. Graham-Cumming i Swade su već digitalizirali sve Babbage-ove radove i planiraju ih objaviti sljedeće godine kako bi o njima dobili povratne informacije i prijedloge naučne javnosti.

Istraživači se nadaju da će izgradnja Babbage-ove mašine pomoći u razlučivanju činjenice da je ovaj matematičar napravio koncept prvog programibilnog računara čitav vijek prije nego je Alan Turing predstavio tu istu ideju samo na drugi način.

 

Izvor: The New York Times, 7. novembar 2011.


"Charles Babbage je već 1834. Godine imao ideju o automatskom računskom stroju. Njegov zamišljeni, ali nikad konstruirani ,,analitički stroj“ trebao izvoditi numeričke izračune najrazličitije vrste. Da bi naglasio moć i doseg svog stroja, Babbage je dosjetljivo zamijetio da ,,može sve osim komponirati county ples“. Babbage je smatrao samorazumljivim da se od strojeva napravljenih za računanje ne može očekivati da komponiraju country plesove. Nama se to danas ne čini nemogućim. Današnja računala mogu se programirati da komponiraju country plesove (iako oni nisu baš jako kvalitetni). Nekome tko bi danas pokušavao naći sličnu usporedbu da bi naglasio moć i doseg računala, ne bi bilo lako završiti rečenicu. Računalo sigurno već može riješiti, ili neki stručnjak uporno tvrdi da će to uskoro moći, gotovo svaki zadatak koji sadrži simbole, brojeve ili tekst. Jasno je da se drastično promijenio i sam naš pojam o tome što je to izračunava.

Babbage je svoj stroj namjeravao u potpunosti izgraditi od mehaničkih dijelova kakvi su zupčanici, no planirana naprava je bila vrlo složena i ne iznenađuje što nije uspio. Strojevi koji su imali doseg kakav je zamišljao Babbage, izgrađeni su tek početkom tridesetih godina, nakon razvoja elektromehaničkih kalkulatora koji su koristili električne releje. No, 1930-tih i 1940-tih godina nitko tko se time bavio nije govorio o strojevima koji bi obavljali nešto više od osnovnih računskih operacija. Kao što ćemo vidjeti, Babbage-ovu viziju prvi je oživotvorio Howard Aiken. Napisao je:

,,Ako bi se ispostavilo da temeljna logika stroja proizvedenog za izračunavanje diferencijalnih jednadžbi odgovara logici stroja koji radi račune u robnoj kući, smatrao bih to najčudnijom koincidencijom s kojom sam se ikada susreo“

Ovu zapanjujuću izjavu Aiken je dao 1956. Godine. Tada su već bila u prodaji računala koja se mogu programirati za obje vrste spomenutih zadataka. Da je Aiken shvatio značaj radova objavljenih dva desetljeća ranije nikada ne bi izjavio nešto tako besmisleno."

Citat iz knjige ,,Na logički pogon", Martin Davis
 

 

Share this post
FaceBook  Twitter