Animirana matematika

Objavljeno: 07 Mart 2011Klikova: 6364

      Nikolai Nikolaevič Andreev je kreirao kompjuterski bazirane animacije koje objašnjavaju matematičke ideje, formule, teoreme i grafove.

Projekat nazvan „Matematičke studije“, uključuje, između ostalog, interaktivni dokaz Pitagorine teoreme, zašto se tramvaj bez točkova može kotrljati, kako probušiti četvrtastu rupu itd.

 
    
     

Andreev, koji inače vodi laboratorij za promociju i popularizaciju matematike na Stetlov matematičkom institutu u Moskvi, se specijalizirao za funkcije aproksimacije, trigonometrijske polinome, ortogonalne polinomne sisteme, kubne formule i diskretnu geometriju.

„Studenti na multimedijalnim seminarima  uvijek reaguju sa oduševljenjem. Često, poslije časova, traže da im još nešto pokažem,“ izjavio je Andreev za RIA Novosti. „Ako, zbog naših filmova, samo nekoliko osoba uživa u matematici, to je korak prema naprijed. Mi želimo prenijeti poruku da se matematikom u životu mogu postići mnoge stvari.“

Na ceremoniji u Kremlju na „Ruski naučni dan“ (08.02.2011.) Andreev je nagrađen predsjedničkom nagradom za izvanredne rezultate u kreiranju inovativnih obrazovnih tehnologija kao i za promociju širenja naučnog znanja.

 

Izvor: RIAN, 14. februar 2011.
Share this post
FaceBook  Twitter